Gratis undervisningsforløb til 0.- 10. klasse fra Skole- kirkesamarbejdet i Horsens.

Helligdage - Miniforløb


FAG: Historie, kristendom, madkundskab
MÅLGRUPPE: Alle aldre
Store bededag
EN HELT SÆRLIG DANSK HELLIGDAG
Før reformationen havde man mange helligdage, hvor man bad til forskellige helgener. Alt dette forsvandt med reformationens indtog. Senere følte konger i urolige tider behov for at lave bededage, hvor folket kunne bede for landets ve og vel.
Store bededag falder på 4. fredag efter påske. Dagen blev indført i 1686 af Hans Bagger, som var biskop over Sjælland. Han kaldte dagen for Ekstraordinær Almindelig Bededag.
Oprindeligt en bededag blandt mange. I slutningen af 1700-tallet var der blevet så mange bededage, at man mente, de bare blev brugt til fest og druk. Derfor samlede man det til en Store bededag.
Aftenen før, når kirkeklokkerne ringede solen ned, skulle kroer og forretninger lukke. Alle skulle faste til indtil gudstjenesterne var afsluttede og alle skulle stoppe med at arbejde.
Det betød at bagerne ikke kunne bage friskbrød på bededagen. De fandt på at bage små brød, der kunne varmes op den efterfølgende dag. Dette blev til hvedeknopperne, som vi kender dem.
Man kan dokumentere, at traditionen med hvederne der bliver spist aftenen før tilbage til midten af 1800-tallet.
HVAD ER EN BØN?
Alle religioner har bønner i en eller anden form. Bøn er en måde at tale med Gud eller det guddommelige på. En bøn kan være formuleret på forhånd og være ens hver gang. Et eksempel på det er ”Fadervor”, som bruges på alle sprog i den kristne verden.
En sådan bøn er ofte kendetegnet ved, at den handler om rigtig mange af livets forhold. –Tak for mad hver dag, at jeg kan føle mig tryg og jeg bliver passet på.
En bøn kan også være spontan eller formuleret til en bestem lejlighed. Det kan være en takkebøn, som eksempelvis bruges til at takke for høsten eller helt aktuelt i denne tid, at man er rask eller er blevet rask.
Man kan også gå i forbøn for andre og bede om, at andre mennesker skal blive eller forblive raske. På den måde kan en bøn også bruges til at bede om hjælp i en svær situation.
SÅ SKAL DER BAGES:
HVEDEKNOPPER
Opskrift:
Mælk 1 dl
Kærnemælk 1 dl
Gær 25 g
Hvedemel 6 ½ dl
Smør 100 g (i tern)
Sukker 1 spsk
Groft salt 1 tsk
Evt. stødt kardemomme ½ tsk.
1. Lun mælk og kærnemælk.
2. Oplæs gæren
3. Tilsæt resten.
4. Lad dejen have 1 time.
5. Form boller.
6. Læg bollerne i et ildfast fad tæt sammen.
7. Efterhæv bollerne i 1 time
8. Bag bollerne ved 200 grader 15 min.
9. Skær bollerne/hvederne over.
10. Rist de halve hveder.
Bag en ekstra plade hveder og put et par hveder i en pose og giv dem til nogle, du savner.
VELBEKOMME!



