top of page

Helligdage - Miniforløb

Målgruppe: 3.-6. klasse

Fag: Kristendomskundskab,

historie, madkundskab

Fastelavn - Hvide Tirsdag

boller 1.jpg
Boller 5.jpg
Boller 4.jpg
boller 6.jpg
boller 2.jpg

FASTELAVNSBOLLER OG HVIDE TIRSDAG

Med fastelavnsboller fejrede man, at fasten snart gik i gang. I fastetiden var det forbudt at spise det hvide hvedebrød. Tirsdagen efter fastelavnssøndag kaldte man hvide tirsdag, da man her spiste hvidt brød.

Ligesom rigtig mange af vore andre traditioner kommer fastelavnsbollerne fra Tyskland. Her kaldte man dem ”heisswecken” (betyder: Varmt rundt bagværk) helt tilbage i 1600-tallet.

I 1700- og 1800årerne var fastelavnsboller også noget man kunne købe færdige. Der findes eksempler på at såkaldte kagekoner rejste rundt og solgte deres fastelavnsboller.

Nu er det tid til at bage og smage.

Idé: Bag et par ekstra og giv det til en. Det varmer altid med en SØD hilsen.

OPSKRIFT PÅ FASTELAVNSBOLLER

Dej

2 dl mælk

50 g gær

250 g smeltet smør

2 æg

8 spsk sukker

700 g mel

Opløs gæren i lunken mel. Tilsæt resten og rør til dejen er jævn.

Creme

4 dl mælk

2 æg

4 spsk sukker

2 spsk majsstivelse

2 tsk vanijesukker

Kom det hele i en gryde. Lad det koge til det begynder at tykne. Rør kraftigt hele tiden. Sæt det derefter på køl.

Samling af boller

Dejen rulles ud og skæres i firkanter. Læg fyldet (creme, syltetøj osv.) midt på firkanten. Fold enderne mod mitdten og mas enderne godt sammen. Sæt bollerne på pladen med folderne nedad.

Bag bollerne ved 200 grader varmluft

ca. 8-10 min.

Når bollerne er kolde pyntes de med glasur og måske slik.

Opskriften giver ca. 32 boller.

bottom of page