top of page

Helligdage - Miniforløb

Målgruppe: 3.-6. klasse

Fag: Kristendomskundskab,

historie, madkundskab

Fastelavn - Hvide Tirsdag

boller 1.jpg
Boller 5.jpg
Boller 4.jpg
boller 6.jpg
boller 2.jpg

FASTELAVNSBOLLER OG HVIDE TIRSDAG

​

Med fastelavnsboller fejrede man, at fasten snart gik i gang. I fastetiden var det forbudt at spise det hvide hvedebrød. Tirsdagen efter fastelavnssøndag kaldte man hvide tirsdag, da man her spiste hvidt brød.

​

Ligesom rigtig mange af vore andre traditioner kommer fastelavnsbollerne fra Tyskland. Her kaldte man dem ”heisswecken” (betyder: Varmt rundt bagværk) helt tilbage i 1600-tallet.

​

I 1700- og 1800årerne var fastelavnsboller også noget man kunne købe færdige. Der findes eksempler på at såkaldte kagekoner rejste rundt og solgte deres fastelavnsboller.

​

Nu er det tid til at bage og smage.

Idé: Bag et par ekstra og giv det til en. Det varmer altid med en SØD hilsen.

OPSKRIFT PÅ FASTELAVNSBOLLER

​

Dej

2 dl mælk

50 g gær

250 g smeltet smør

2 æg

8 spsk sukker

700 g mel

​

Opløs gæren i lunken mel. Tilsæt resten og rør til dejen er jævn.

​

Creme

4 dl mælk

2 æg

4 spsk sukker

2 spsk majsstivelse

2 tsk vanijesukker

​

Kom det hele i en gryde. Lad det koge til det begynder at tykne. Rør kraftigt hele tiden. Sæt det derefter på køl.

​

Samling af boller

Dejen rulles ud og skæres i firkanter. Læg fyldet (creme, syltetøj osv.) midt på firkanten. Fold enderne mod mitdten og mas enderne godt sammen. Sæt bollerne på pladen med folderne nedad.

​

Bag bollerne ved 200 grader varmluft

ca. 8-10 min.

​

Når bollerne er kolde pyntes de med glasur og måske slik.

​

Opskriften giver ca. 32 boller.

bottom of page