Gratis undervisningsforløb til 0.- 10. klasse fra Skole- kirkesamarbejdet i Horsens.

Helligdage - Miniforløb
Målgruppe: 3.-6. klasse
Fag: Kristendomskundskab,
historie, madkundskab
Fastelavn - Hvide Tirsdag





FASTELAVNSBOLLER OG HVIDE TIRSDAG
​
Med fastelavnsboller fejrede man, at fasten snart gik i gang. I fastetiden var det forbudt at spise det hvide hvedebrød. Tirsdagen efter fastelavnssøndag kaldte man hvide tirsdag, da man her spiste hvidt brød.
​
Ligesom rigtig mange af vore andre traditioner kommer fastelavnsbollerne fra Tyskland. Her kaldte man dem ”heisswecken” (betyder: Varmt rundt bagværk) helt tilbage i 1600-tallet.
​
I 1700- og 1800årerne var fastelavnsboller også noget man kunne købe færdige. Der findes eksempler på at såkaldte kagekoner rejste rundt og solgte deres fastelavnsboller.
​
Nu er det tid til at bage og smage.
Idé: Bag et par ekstra og giv det til en. Det varmer altid med en SØD hilsen.
OPSKRIFT PÅ FASTELAVNSBOLLER
​
Dej
2 dl mælk
50 g gær
250 g smeltet smør
2 æg
8 spsk sukker
700 g mel
​
Opløs gæren i lunken mel. Tilsæt resten og rør til dejen er jævn.
​
Creme
4 dl mælk
2 æg
4 spsk sukker
2 spsk majsstivelse
2 tsk vanijesukker
​
Kom det hele i en gryde. Lad det koge til det begynder at tykne. Rør kraftigt hele tiden. Sæt det derefter på køl.
​
Samling af boller
Dejen rulles ud og skæres i firkanter. Læg fyldet (creme, syltetøj osv.) midt på firkanten. Fold enderne mod mitdten og mas enderne godt sammen. Sæt bollerne på pladen med folderne nedad.
​
Bag bollerne ved 200 grader varmluft
ca. 8-10 min.
​
Når bollerne er kolde pyntes de med glasur og måske slik.
​
Opskriften giver ca. 32 boller.